Sairaan kaunis maailma


Tätä aihetta olen pyöritellyt päässäni jo jonkin aikaa ja miettinyt, miten sen auki kirjoittaisin. Ilmiö, joka varsinkin nyt jo kouluikäisen tyttölapsen äitinä pelottaa, on ulkonäköpaineet, joita ympäristö luo meille kaikille. Lapsemme, kuten itsekin aikoinaan ja jopa vieläkin, haluavat kuulua porukkaan, olla "suosittuja" ja tulla hyväksytyksi toisten silmissä hinnalla millä hyvänsä.

Meillä tämä ilmiö on pikkuhiljaa alkanut tyttäreni kohdalla tulla ajankohtaiseksi. Kolmannen luokan myötä on alkanut tulla enemmän paineita ulkonäköön liittyen: vaatteiden pitäisi olla tietynlaisia ja meikatakin pitäisi.. Siis MEIKATA kolmannella luokalla, mutta kun muutkin... Me vanhemmat näemme täydellisen tyttären, jonka tehtävä olisi leikkiä huolettomasti eikä kantaa paineita meikkaamisesta sekä ulkonäöstään. Huolestuttavinta oli, kun lapseni kerran oli huolissaan siitä, ettei pääse mukaan leikkeihin jos ei meikkaa. Mihin tämä maailma on menossa, että lapsiemme täytyy aikuistua niin aikaisin, enkä tällä syyllistä lapsia vaan median antamaa kuvaa siitä, millaisia pitäisi olla.

Toinen asia johon olen omien lasten kohdalla törmännyt on paino ja siitä huolehtiminen. Itse olen aina ollut se pyöreä lapsi, teini ja sitä olen edelleen. Olen kuullut siitä toisilta "kavereilta" lapsena sekä muulta lähipiiriltäni elämäni ajan ja pakko sanoa, että se on vaikuttanut erittäin syvästi itsetuntooni sekä ajatuksiin itsestäni. Lasteni kasvaessa päätin, minun on opittava itseni hyväksyminen tälläisena tai ainakin olla soimaamatta kroppaani lasteni kuullen. Mutta varmasti meistä jokainen vanhempi on joskus tuskaillut oman peilikuvan nähdessään tai sovittaessa vaatteita. Näin valitettavasti myös minä ja siksi tunsin syyllisyyden piston, kun esikoiseni ensimmäisen kerran tuskaili painavansa liikaa (Kyse siis meidän urheilijapojasta) ja päätti vähentää syömistä, jonka onneksi unohti jo seuraavana päivänä. Tälläisenä hetkinä sitä kuitenkin miettii, miten voisi estää lasten stressaamisen painostaan ja vahvistaa itsetuntoa siten, ettei paino määritä sitä ollenkaan.

Ulkonäköpaineiden lisäksi paineita tämön päivän lapsille luo paineita varustekilpailu: puhelimet, tabletit sekä merkkituotteet. Ne määrittävät liikaa lapsen asemaa toisten lasten porukassa, tai ainakin lapsien omasta mielestä.

Suurena kysymyksenä ilmaan jääkin, millä voisimme tehdä tästä sairaan kauniista maailmasta lapsillemme vähemmän sairaan...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Päivä jota en koskaan uskaltanut toivoa eläväni..

Lapsiluku, milloin se on täynnä?

Millainen äiti halusin olla ja Millainen minusta tuli..